Fyra cykelställ – Vilket passar ditt behov?

Vilket cykelställ som bör köpas in beror framförallt på behov och utrymme. Nedan presenteras fyra av de vanligaste kategorierna och vilket skydd och funktion dessa har.

Cykelställ med ramlås

Med ramlås menas att en bygel går upp från marken som cykelägaren kan låsa fast cykeln i. Ofta är detta i kombination med hjulhållare men det finns även de med enbart dessa byglar. Fördelen blir därmed att låset kan låsas kring ramen på cykeln istället för enbart genom framhjulet. Ett säkrare och enklare sätt att skapa säkerhet.

Citypro erbjuder ett brett sortiment av cykelställ för mark & vägg samt även med ramlås och tak.

Klassiska cykelställ

Med ”klassiska cykelställ” menas de som ser ut som halvcirklar och som cykelns framhjul kan ställas i. Låsning sker därmed nere vid marken och genom någon av de två stålbyglarna. Det är ofta dessa enklare, och billigare, modeller som privatpersoner köper.

Väggmonterat

Att montera fast cykelstället i en vägg har två fördelar. För det första skapas ytterligare säkerhet då hela ställen, inklusive cyklar, inte lätt kan bäras bort. För det andra behöver det inte ”glida omkring” och blir en tydlig plats för var parkering ska ske.

”Garage”

Lite dyrare, mycket bekvämare. Ett cykelhus/garage blir allt vanligare inom bostadsrättsföreningar och vid nybyggnation av hyresfastigheter. Det gynnar en miljömässig transportmöjlighet samt minskar delvis behovet av parkeringsplatser. Oftast består dessa av två, eller tre, väggar och ett tak. Det skyddar mot snö och regn och kan även installeras med belysning.

Pollare

Pollare är cykelställ formad som en stålpåle, som fästes i marken, med smalare stålbyglar på. Det är i dessa byglar som allt från cyklar och barnvagnar till mopeder kan låsas fast. En fördel med dessa är det finns allt från mycket smala och enkla modeller till betydligt längre. Det minsta pollarna är bara någon decimeter i diameter och kostar under 2000 kr.

Öka säkerheten med…

Att kunna låsa fast cykeln är ett första steg för att minska risken för stöld. Men det finns även andra åtgärder som skapar ytterligare säkerhet. Punkter som exempelvis en bostadsrättsförening kan tänka på i val av modell och plats är.

  • Synligt – Placera cykelställen på en plats där det rör sig många människor.
  • Belysning – Belysning minskar risken för stöld och ökar bekvämlighet för de som ska hantera cyklarna.
  • Övervakningskamera – Med övervakningskamera ökas säkerheten ytterligare. Men var noga med att kontrollera vilka tillstånd som krävs.