Många skulle kunna välja att bli socionomkonsulter

De personer som arbetar som socionomkonsulter har inte alltid planerat på förhand att välja denna väg i karriären. Men med tiden kanske de har upptäckt att denna väg är kantad av möjligheter och valt att slå sig in på den banan. Som konsult kan du nämligen tillhandahålla din kunskap och expertis till olika organisationer. Dessa möjligheter kan finnas i en rad olika arbetsmiljöer och sektorer.

Alla socionomer som arbetar inom socialt arbete bör åtminstone överväga att bli konsulter. Detta gäller i synnerhet dig som känner dig redo att göra en förändring i din karriär. Även du som har en lång och gedigen erfarenhet av branschen gör bäst i att ta dig en funderare. Detsamma gäller dock även dig som är nyutexaminerad och snabbt vill komma in och börja jobba med socialt arbete.

Socionomkonsulter kan arbeta självständigt eller via bemanning

Blivande socionomkonsulter behöver dock fundera på vissa saker innan de dyker huvudstupa in i det hela. Till exempel bör du ta hänsyn till exakt hur du ska gå tillväga och varför du vill bli konsult. VI rekommenderar också att du tar till dig följande tips och råd:

  • Ta reda på vilka dina styrkor är och vad du är expert på. Socialt arbete är en väldigt bred bransch där det finns många olika möjligheter att ta tillvara på. Du kan också ha några av en rad olika styrkor och expertiser. Därför är det viktigt att du börjar med att ta reda på vilka dessa är. Till exempel kanske du har erfarenhet och utbildning inom biståndshandläggning? Eller så kanske din expertis ligger inom något annat område? Ta reda på detta så kan du enklare välja det arbete inom socialt arbete som passar just dig bäst!
  • Bestäm dig för vilken avgift du ska ta. Om du väljer att bli en av de socionomkonsulter som arbetar helt och hållet solo behöver du ta ansvar för allt. Du behöver starta ett eget företag och bestämma dig för vilken avgift du ska ta för ditt arbete. Sedan måste du också kontakta potentiella uppdragsgivare och förhandla med dessa. Ett enklare sätt är att skippa just denna del och istället bli konsult via ett bemanningsföretag. Du slipper då allt det jobbiga men får fortfarande dra nytta av fördelarna med konsultandet!