Enkelt att hyra ut ditt fritidshus via exempelvis Airbnb

Ett fritidshus är ofta lite mindre i storleken men denna begränsade storlek behöver inte alls vara begränsande. I själva verket kan du istället se den som befriande och den skapar många intressanta möjligheter för den som vill vara lite kreativ. Till exempel kan du välja att hyra ut det lilla huset via till exempel Airbnb när du inte använder det. På så vis kan det blir en lönsam investering utöver en tillflyktsort för dina lediga helger.

Är det lönsamt att hyra ut ett fritidshus via en tjänst som Airbnb?

Det har blivit allt mer populärt bland oss svenskar att investera i fritidshus. Många använder dessa extra bostäder själva som en egen tillflyktsort för familjen när det vankas lediga dagar. Men många har också fått upp ögonen för möjligheten att hyra ut det lilla huset via till exempel Airbnb eller liknande tjänster. Så hur ligger det till – är det verkligen lönsamt att göra detta?

Ja, det råder faktiskt inga som helst tvivel om att du kan tjäna en hel del pengar på att göra detta. Till exempel kan du beroende på fastighetens storlek, läge, skick och faciliteter tjäna flera tusen kronor om dagen per uthyrning. Detta förutsätter dock att ett antal förutsättningar finns på plats. Vilka dessa är berättar vi nedan, så läs vidare!

Förutsättningar för att ditt uthyrningsobjekt ska bli attraktivt för gäster

Som vi just har nämnt finns det vissa förutsättningar som behöver finnas för att ditt uthyrningsobjekt ska bli så attraktivt som möjligt för en bred skara av gäster. Till dessa hör att:

  • Ditt fritidshus är beläget på ett bra ställe. Precis som fallet är med andra typer av fastigheter vilka används som uthyrningsobjekt är läget A och O. Detta behöver dock inte betyda att fastigheten behöver vara belägen centralt – ibland är ett lantligt läge att föredra.
  • Fastigheten har bra faciliteter och nära till aktiviteter. En annan förutsättning för att ett uthyrningsobjekt ska vara attraktivt är att det har bra faciliteter. Ett exempel på en sådan är en bastu, ett annat är en badtunna. Dessutom bör det finnas möjlighet till aktiviteter på nära håll, såsom friluftsaktiviteter eller liknande.
  • Bra bilder på huset. En annan förutsättning är att du kan tillhandahålla en bra profil på uthyrningssajten med bra bilder på ditt hus.